Boekhandel van der Velden-van Dam
    Boekhandel van der Velden-van Dam

 Galerie Van Dam opent met een duo-expositie van Hans Keuls en Jos Laven zaterdag 19 september (tot en met zondag 6 december 2020). 

 
Beeldend kunstenaar Jos Laven presenteert drie richtingen in zijn werk. Archetypen in gips en schuim. ‘Koppen, ik wil het geen portretten noemen’, zegt Jos Laven beslist. Verzonnen, toevallige ontmoetingen uit zijn verbeeldingsgeheugen. Zijn Relics, ruimtelijke abstrakten, zijn gecomponeerd uit fragmenten van het verleden. In speelse pogingen onderzoekt hij verschillende materialen in nieuwe combinaties. En drie, Ontmoetingen met oude Bekenden,  omvat installaties en beelden in brons of aluminium, al dan niet gepolychromeerd. 
‘Het gaat mij om het zien.’ Naar Sandberg: “Zien, begint met respect voor de ander voor wat hij maakt en met de behoefte om mee te leven; zijn werk vragend te benaderen. Zien is een levenshouding, de rest is plaatjes kijken." zei de flamboyante oud-directeur van het Stedelijk Museum ooit; Jos Laven kan zich daarin prima vinden. Maak zo ook kennis met de poëtische beeldtaal van Jos Laven. 
 
Kunstschilder Hans Keuls richtte zich de laatste maanden op aquarelleren. Hij noemt zijn werken kleine beeldgedichten. „Het zijn snelle explosieve penseelnotities.” meldde hij in de krant recentelijk. “Tijdens de lockdown heb ik elke dag in mijn atelier gewerkt en voordat ik het goed en wel in de gaten had, lagen er zo’n 150 aquarellen voor mijn neus”. Het resultaat van deze ontdekkingsreis zijn verhalende in snelle, directe en kalligrafische penseelvoering geschilderde aquarellen waarop beeldgedichtjes, (mythische) figuren en dieren herkenbaar zijn. 
Een logische sidestep in stijl en techniek na jarenlang alleen maar mijn ‘impressionistische’, organisch geschilderde olieverflandschappen te hebben gemaakt”, zegt Hans Keuls over deze ‘tussenstap’.  
‘Mijn schilderijen zijn mijn thuis, kleur en ritme mijn haven, alleen daarin kan ik wonen, waar ik me aan troostvuur kan laven, ik ben de verfvogel, schilder van het blauwe uur." duidde Keuls eerder, vrij naar een gedicht van Slauerhoff. De aquarellen van verfvogel Hans Keuls zijn nu exclusief te zien in onze nieuwe Galerie Van Dam. 
 
‘Galerie Van Dam is een onderaardse vindplaats voor kunst en muziek uit de regio Parkstad.’ duidt onze curator Wiel Beijer. De galerie is een onderdeel van Boekhandel Van der Velden Van Dam. De galerie is gevestigd in het souterrain van de boekhandel en zeven dagen per week toegankelijk tijdens de reguliere openingsuren*. 
Op enkele zondagen zijn de beide kunstenaars in de galerie zelf aanwezig om hun werk toe te lichten. Houdt onze digitale (social media) kanalen in de gaten. 


Jos Laven
Hans Keuls